cellodling i skål
Cellodlin Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Konstgjorda celler med spring i benen

Forskare har utvecklat konstgjorda celler – och dessutom fått dem att röra sig i en viss riktning. Målet är att så småningom få celler att navigera i våra kroppar för att exempelvis utföra läkemedelsleveranser.

Konstgjorda celler som far runt i kroppen och kan leverera läkemedel till specifika platser, upptäcka olika hälsoproblem i vävnader och kanske till och med ersätta naturliga celler, är något som många forskare drömmer om. Men att för att det här ska fungera måste cellerna kunna navigera i våra kroppar.

Nu har nederländska forskare kommit ett steg på väg. I en isolerad vätska har de lyckats utveckla artificiella celler som använder enzymer för att röra sig, precis som våra egna celler.

Det är genom att använda speciella datormodeller som man lyckats ta reda på vilka typer av enzymer, alltså proteiner, som krävs för att få en cell att röra sig på ett visst sätt.

På det sättet har man kunnat konstruera celler som innehåller de enzymer och den energi som behövs för att cellerna ska röra sig i en viss riktning och med en särskild hastighet. En stor utmaning är att förstå hur enzymerna samverkar.

– Du måste veta hur du ska kunna kontrollera enzymerna, något som är mycket komplicerat eftersom de reagerar olika beroende på hur de kombineras. Men det är fantastiskt att vi lyckats använda molekylär energi på ett sätt som skapar en bestämd rörelse, säger Wilhelm T.S Huck, kemiprofessor på Radboud Universitey Nijmegen i Nederländerna.

Video: Se hur cellerna rör sig

Referens: W Huck et al. "A Compartmentalized Out-of-Equilibrium Enzymatic Reaction Network for Sustained Autonomous Movement". The American Chemical Society ACS  2016. http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acscentsci.6b00254.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".