Donald med hand
Foto: Evan Vucci/TT

Valsegern som kan påverka vetenskapen

Oro inom forskarvärlden
1:05 min

Frågan forskarvärlden ställer sig nu är hur republikanernas valseger kan komma att påverka vetenskap och forskning både i och utanför USA.

Under valkampanjen talade Donald Trump knappt om vetenskap överhuvudtaget - samtidigt som han upprepade gånger kallat vetenskapen om klimatförändringarna för en "bluff".

Johan Kuylenstierna, VD för Stockholm Environment Institute menar att det finns en oro för att forskningen i USA framöver kommer att bli mer politiskt styrd:

– Eftersom republikanerna kontrollerar både senaten och representanthuset är det som tyvärr kan hända att man kan komma att se stora nedskärningar till forskningen. Om de generellt är kritiska till mycket av vetenskapen så finns det ju en oro för att de kommer att översätta det till exempel till kraftigt minskade anslag, eller att de styr det till forskning som bättre speglar deras prioriteringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".