Ser ut som en blandning mellan en hjort och fågel
1 av 2
Nyupptäckt art: Tongtianlong limosus Foto: Illustration: Zhao Chuang
fossilet av dinosaurien
2 av 2
Det nästan helt intakta fossilet hittades på en byggnadsplats i södra Kina Foto: Junchang Lu

Lerig himlafärd för ny dinosaurie

VECKANS BILD. Fågel, hjort eller mittemellan? Den här fantasiframkallande bilden på en nykomling bland dinosaurierna är Vetenskapsradions favorit från veckan som gått. Bilden, där illustratören inte verkar ha hållit tillbaka när det gäller detaljer och färgprakt, bygger på ett fossil som hittats i Kina.

Dinosaurien har fått smeknamnet Lerdraken, och fossilet tyder på att den fallit pladask på mage med utsträckta vingar. Forskare tror att den dog i den här ställningen efter att ha fastnat i ett lerigt träsk för cirka 70 miljoner år sedan.

Den här varelsen tillhör dinosauriesläktet oviraptosaurier som var tandlösa, hade vassa näbbar, fjädrar och två ben. Den iögonfallande huvudprydnaden kan ha fungerat både som lockbete för att få kompisar och skrämma fiender.

Namnet på den nyupptäckta arten är Tongtianlong limosus med den poetiska översättningen ”lerig drake på väg till himlen”. Lerdrakens tragiska himlafärd kan ge oss ledtrådar till den här arten som hade sin blomstringstid strax för massutdöendet av dinosaurier för 66 miljoner år sedan. 

 

Klicka på pilen vid bilden för att se utgrävningen av fossilet

Referens: Junchang Lu et al. A Late Cretaceous diversification of Asian oviraptorid dinosaurs: evidence from a new species preserved in an unusual posture. Scientific Reports DOI: 10.1038/srep35780

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".