Stor lax
1 av 2
Fem miljoner laxyngel planteras ut för att växa sig stora i svenska vattendrag. Just den här laxen simmade i Mörrumsån. Foto: Caroline Tibell/SvD/TT
Anders Alanärä
2 av 2
Anders Alanärä är fiskforskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Smärta laxar överlever bättre än feta

Överviktig lax får mjölksyra och kroknar snabbare
2:10 min

Övervikt kan vara ohälsosamt och det gäller inte bara människor. Även laxfiskar tjänar på att äta sundare. Utplanterade magra laxar har visat sig ha högre överlevnad än feta laxar.

– De fiskar som väger 50-60 gram när de sätts ut har en högre överlevnad jämfört med de laxar som väger 150 gram vid utsättning, säger fiskprofessor Anders Alanärä på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Odlade laxyngel, så kallad smolt, som vuxit upp på mager reducerad kost innan de planterades ut i Umeälven klarade sig dubbelt så bra ute i naturen jämfört med laxar som fötts upp på den riktigt näringsrika kost odlarna brukar mata sina fiskar med.

Varje år planteras fem miljoner laxyngel ut i svenska vattendrag. I takt med att laxodlarna blivit allt skickligare så har laxynglen blivit allt större och fetare. Samtidigt har forskarna kunnat konstatera att överlevnaden har försämrats under de senaste decennierna. Allt färre utplanterade laxar når vuxen ålder.

Forskarnas hypotes var att övervikten var orsaken. I ett forskningsprojekt har 100 000 uppodlade laxyngel fått ett chip fastsatt i buken. Efter tre år kunde forskarna, med hjälp av antenner nere i bland annat Umeälvens vatten, registrera de vuxna laxarna. De som vägde 50 gram vid utsättning klarade sig dubbelt så bra jämfört med de som vägde 150 gram.

Men vad kan förklaringen vara till att magrare klarat sig bättre än de fetare?

– Den stora feta smolten är ganska klumpig. Den simmar sämre och har dålig kondition. Det visar tidigare studier. De får mjölksyra och kroknar ganska snabbt. Det kan göra att de får svårare att komma undan rovfiskar, säger Anders Alanärä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".