Livet efter en terrorattack – start för ny studie i Frankrike

1:38 min

Den största studien någonsin kring hur minnet fungerar i förhållande till ett attentat kommer snart att startas i Frankrike.

Frågeställningen går ut på att ta reda på hur människor påverkades av attentaten i Paris den 13 november förra året.

– Vad minns jag av själva attentaten i Paris den 13 november 2015 och vad minns jag av detaljerna runt omkring i mitt privatliv just då? 

Det är några av frågorna som kommer att ställas i den franska studien som kort och gott kallas för "Den 13 november", berättar forskningsledaren Denis Peschanski, på CNRS, Frankrikes största offentliga forskningsinstitution.

Forskningen, som beräknas kosta över 200 miljoner kronor, startar före jul. Det intressanta är att samma frågor kommer att ställas till de medverkande också om ett år, om fem år och till och med om tio år. Samma personer ska vara med i studien från början till slut.

Över 100 forskare ska medverka. Denis Peschanski själv är historiker, men även psykologer och neurologer medverkar i den tvärvetenskapliga studien.

1000 personer ska utfrågas i studien. Främst överlevande från attentaten, men också poliser som var i tjänst och invånare som bor i närheten där dödsskjutningarna ägde rum i Paris.

– Jag förväntar mig inget scoop. Däremot kan resultatet vara viktigt för att få veta närmare hur ett terrordåd påverkar människor att göra olika viktiga val här i livet, säger Denis Peschanski.