I förgrunden syns pingviner och i bakgrunden syns Antarktis miljö med mycket is
På Antarktis finns is som är 1,5 miljoner år gammal. Foto: Natacha Pisarenko/TT

Nu startar klimatforskarnas jakt på den perfekta isen

Professor Margareta Hansson om projektet
0:21 min

Forskningsprojektet "Beyond EPICA - Oldest Ice" har fått stöd från EU och forskarna kan nu åka till Antarktis.

Det internationellt forskarteamet består av ledande is- och klimatforskare från tio europeiska länder och 14 olika institutioner. Under tre år ska de leta efter den plats där den perfekta isen finns. Man vet nämligen att det ska gå att spåra is som är hela 1.5 miljoner år gammal.

– Det känns väldigt bra att vi har stöd från EU eftersom det visar att vi kan samarbeta internationellt när det kommer till klimatforskning, säger Margareta Hansson, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Tidigare har man hämtat is från 800 000 år tillbaka men genom att nästan fördubbla det, får man med ett viktigt skifte. Perioderna av istid förändrades någonstans mellan 900 000 till 1,2 miljoner år sedan och blev efter det längre och längre.

Man vet sedan tidigare att växthusgaserna är viktiga i klimatsystemet och att det finns en direkt koppling mellan halterna av växthusgaser och temperaturen i luften. 

– Men det vi nu ska studera är hur variationen i växthusgashalter har en betydelse på längre sikt i hur det förändrar själva pulsen i klimatsystemet, säger Margareta Hansson.

Relaterat

Mer om > Miljö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".