mörkare lava ovanför ljusare lava
Färsk lava har lagt sig ovanpå gammal lava efter ett utbrott i Stilla havet. Foto: Dan Fornari/WHOI

Sprickor i havsbotten kan trigga igång undervattensvulkaner

Vulkaner under vattenytan kan aktiveras av andra krafter än vulkaner på land.

De gigantiska undervattensbergskedjor som löper där två tektoniska plattor glider isär i haven utmärks av vulkanisk aktivitet, som kan orsaka jordbävningar och skapa nya bergstoppar på havsbotten, ibland till och med öar.

Det finns teorier om hur havsbottenspridningen bildas och sedan drivs. Till del anses spridningen fungera på samma sätt som på land där riftdalar uppstår, alltså genom att magma trycker på underifrån och slutligen nås en kritisk punkt där jordskorpan går sönder, och magma tränger upp.

Men nu har forskare kommit fram till att det även finns en alternativ förklaring till att en delning av havsbottenskorpan kan ske. Genom att undersöka ett vulkanutbrott som inträffade vid en sådan spridningsrygg i östra Stilla havet 2005, kunde man se att själva utbrottet triggades igång av att havsbotten slets isär, och att magman därmed började välla ut, det vill säga: först sprickbildning och därefter utbrott.

Forskarna menar att krafter som drar i havsbottenplattan, vilka uppstår då den glider ner under kontinenterna, kan vara den utlösande faktorn för att dra isär havsbotten och orsaka utbrott.

– Det här är ett intressant, eftersom man aldrig tidigare har kunnat visa med så tydliga mätningar att sprickbildningen i det här fallet faktiskt kom före magman, säger Martin Jakobsson, professor i marin geologi och geofysik vid Stockholms universitet.

Studien publiceras nu i tidskriften Nature, och kan komma att förändra synen på vilken mekanismerna som triggar igång ett sådant här vulkanutbrott på havsbotten.

– Man har alltid sagt att det finns en mekanism som drar isär plattorna, och att den finns långt borta från spridningszonen, alltså den plats där magman väller upp. Men det de kunde visa i studien är att det finns en kraft i plattan som gör att den dras isär, varvid vulkanismen uppstår, och det har de kunnat mäta med riktiga data genom seismiska instrument och observationer.

Martin Jakobsson menar att det här kan vara en viktig pusselbit för att förstå hur ny havsbotten ständigt bildas:


– Det är en viktig bit för att förstå hur de olika processerna fungerar. I just det här fallet så kan man säga att det handlar om att ta reda på vilket som kom först, hönan eller ägget. Och att det kan vara så att det ena kommer före det andra. Annars brukar ägget komma samtidigt som hönan.

 

Referens: Y.J. Tan et al. Dynamics of a seafloor – spreading episode at the East Pacific Rise. Nature. November 2016. DOI: 10.1038/nature20116

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".