Solenergi i marrakech
Solpaneler i Noor, Marocko. Foto: Abdeljalil Bounhar/TT

Solenergiteknik kan få eget råd i FN

120 nationer stödjer initiativet
1:27 min

Under det pågående klimatmötet i Marrakech har många länder, med Indien i spetsen, skrivit på för att solenergiteknik ska få en eget råd enligt FN-stadgan.

Under klimatmötet i Paris förra året tog Indiens premiärminister Narendra Modi och Frankrikes president Francois Hollande initiativet till en internationell solenergiallians. Ett nätverk för att främja solenergi i tropiska länder med fokus på att få fram elektricitet till människor som idag saknar elnät.

Snabbt växte nätverket till länder även utanför tropikerna och idag har 120 nationer skrivit på att de stödjer initiativet. Under det pågående klimatmötet i Marrakech höjer man alltså ambitionen och vill få nätverket klassat som ett eget FN-organ.

För det behövs 15 stater som godkänner det och redan nu har 20 länder officiellt stött initiativet. Men för att det verkligen ska bli ett eget organ krävs att ländernas regeringar slutgiltigt godkänner det. Syftet är att höja statusen för solgenererad el och få igång samarbeten för att öka elproduktionen med solkraft.

Solceller har rasat i pris de senaste åren och utbyggnaden ökade med över 30 procent förra året, vilket gör solenergi till de förnybara energislag som ökar allra snabbast. Men trots det står solenergi hittills bara för lite över en procent av den totala elproduktionen i världen. Det går att jämföra med knappt fyra procent vindkraft,16 procent vattenkraft och 11 procent kärnkraft.

Resten står de fossila bränslena för och om världens länder ska kunna leva upp till klimatavtalet krävs det, enligt det internationella energirådet IEA, en stor satsning på alla ickefossila energislag. De förutspår att just solenergi år 2050 kan stå för så mycket som 30 procent av den totala elproduktionen.

Relaterat

Mer om > Miljö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".