Languster
1 av 2
Languster - Ett släkte av kräftdjur som fiskas hårt längs kusterna vid Honduras. Foto: ©Claudio Contreras Koob/iLCP
Langust
2 av 2
Foto: Claudio Contreras-Koob, International League of Conservation Photographers

Ny metod ska skydda langustern i Honduras

För att skydda känsliga fiskar och djur i haven satsar många länder på marina reservat med olika typer av fiskeförbud.

Dock uppstår det ofta konflikter då lokala fiskesamhällen förlorar viktiga inkomstkällor.
Nu har forskare för första gången designat en modell för var marina reservat ska placeras för att både ta hänsyn till det marina livet och det lokala fisket. 

Med hjälp av datormodellering har forskare vid Smithsonian National Museum of Natural history räknat ut var reservaten kommer att göra störst nytta när det handlar om att förbättra möjligheterna för det kommersiellt viktiga, men i dag hotade, kräftdjuret languster att föröka sig i fred längs kusten vid Honduras.

Enligt kalkylerna kommer reservaten ge en ökning av languster även utanför reservaten, och alltså större fångster för lokala fiskare på längre sikt.

I Sverige pågår redan i dag liknande forskning vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola som går ut på att identifiera de områden som är viktiga för olika arter när det handlar om reproduktion. 

På Havs-och Vattenmyndigheten i Göteborg tror Lena Tingström, expert på marina skyddade områden, att det här är något som kommer att bli viktigt framöver.

– Jag tror att man kommer att använda sig av sådana här modeller i framtiden för att bli duktigare på att för att placera skyddade marina områden där det ger bäst resultat för olika djur och växter.

Men de marina ekosystemen är mycket komplexa och om det handlar om att skydda flera arter blir det svårare:

– Det är väldigt tidigt i den här delen i forskningen än, metodiken är inte helt utvecklad och det krävs mycket kunskap om arter och ekosystem. Men det kommer att bli ett viktigt instrument för att behålla havets ekologiska mångfald och samtidigt värna det lokala fisket, säger Lena Tingström. 

Referens: I. Chollett. A Genuine Win-Win: Resolving the "Conserve or Catch" Conflict in Marine Reserve Network Design. 2016. Conservation Letters. DOI: 10.1111/conl.12318

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".