Anna Sarkadi, Nina Tornell och Emma Stenvall.
Anna Sarkadi, Nina Tornell och Emma Stenvall deltar i projektet. Foto: Ulla de Verdier / Sveriges Radio

Ny terapi mot posttraumatisk stress hos flyktingbarn

Bygger på traumafokuserad kognitiv beteendeterapi
1:53 min

Forskare vid Uppsala universitet har nu dragit igång ett forskningsprojekt för att testa en ny metod av minneshantering för ensamkommande barn och ungdomar som mår dåligt psykiskt.

Metoden har tagits fram bland annat efter väpnade konflikter i Palestina och tsunamin i Thailand. Men det är första gången den används i Skandinavien.

Det handlar bland annat om avslappningsövningar och att distrahera sig själv för att inte fastna i de riktigt jobbiga minnena, som att klappa händerna mot knäna samtidigt som man försöker minnas. 

 – Metoden bygger på traumafokuserad kognitiv beteendeterapi, som är idag den vedertagna behandlingen, men man jobbar inte så mycket direkt med att barnet ska berätta, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet.

Finns det risk att förvärra för barnet, att riva upp gamla sår?

– Ja det funderar vi mycket på, det kan vara jobbigt att påminnas. Men det är också så att det är enda vägen att komma ur det jobbiga minnet. Annars fortsätter man bara att undvika det. Men därför är vi också uppmärksamma på hur barnen mår och om de riskerar självmord.

Det är en norsk stiftelse som utan vinstintresse tagit fram manualen. Utomlands har flera studier visat att metoden fungerar. I Palestina mätte forskarna en tydlig minskning av depression, traumatisk sorg och inlärningssvårigheter för de barn som fick gå kursen.

Efter tsunamin i Thailand och en jordbävning i Aten har metoden också använts med bra resultat.

– Det här är faktiskt första studien som görs i den skandinaviska kontexten och bland ensamkommande flyktingbarn.

Varför hjälper det att klappa händerna mot knäna?

– Därför att vi är dåliga på att göra saker samtidigt. Om du fortsätter att fokusera på minnet utan att göra något annat så riskerar du att fastna i minnet, men om du gör annat så kan du lättare släppa tanken. Det är den splittrade uppmärksamheten som ger den här effekten.

Resultaten av forskningsprojektet är ännu inte klara. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".