Utsikt mot jorden
Jorden sedd från månen - en av världens mest betydelsefulla bilder enligt Time. Foto: Nasa

Mäktig syn från rymden – en av 100 bästa bilderna

I vår serie om vetenskap i bilder tar vi idag hjälp av tidskriften Time som har listat världens 100 mest betydelsefulla bilder. Bland dem har vi på Vetenskapsradion fastnat för en magnifik rymdbild.

Tidskriften Time har under tre års tid sållat fram guldkorn bland enorma mängder bilder som tagits under 150 år. Gemensamt för bilderna är att de på olika sätt är unika och har format våra tankar, enligt Time.

Med på listan finns bland annat Lennart Nilssons bilder på barnet i fosterstadiet och människans första steg på månen.

Bland de utvalda bilderna finns också det mäktiga rymdfotot Earthrise från 1968. Det är den första färgbilden på jorden sedd från rymden.

Bilden är tagen den 24 december 1968 av Nasas astronaut William Anders. Han deltog i den första bemannade rymdexpeditionen som kretsade runt månen. Farkosten lämnade den amerikanska rymdbasen Cape Canaveral den 24 december 1968. 75 timmar senare togs bilden. Då var farkosten inne på sitt fjärde varv runt månen.

Mer om Vetenskap i bild

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".