Ett vildsvin tittar mot kameran. Närbild.
1 av 2
Om svenska vildsvin skulle smittas av Afrikansk svinpest skulle det kunna få stora konsekvenser både för grisuppfödning och vilt. Foto: Richard Bartz
Ett gäng randiga vildsvinskultingar i en hög
2 av 2
Det här gänget riskerar att smittas av en dödlig sjukdom som nu sprids bland vildsvin i Europa. Foto: Hajotthu

Dödlig svinsmitta sprids i Europa

Afrikansk svinpest, en dödlig smitta bland tamgrisar och vildsvin, sprids just nu i östra Europa, Polen och Baltikum.

Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever flera veckor i köttprodukter och jakttroféer. I frysta produkter kan det klara sig i flera månader.

Import av kött eller troféer riskerar att föra smittan även till Sverige, vilket troligen skulle få stora konsekvenser både för Sveriges grisuppfödning och vilt.

Forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt inleder därför ett projekt tillsammans med Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet för att bättre förstå och kontrollera spridning av allvarliga sjukdomar bland vilda djur.

Forskarna ska utveckla en modell för att simulera smittspridning av afrikansk svinpest bland svenska vildsvin, och förse vildsvin med en GPS för att studera hur djuren rör sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".