Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Mammor till barn som behandlas för cancer får sämre ekonomi. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Föräldrar till cancersjuka barn får sämre ekonomi

Forskare: Mer stöd behövs för föräldrarna
2:00 min

Föräldrar till barn med cancer kan komma att drabbas hårt ekonomiskt, visar en ny svensk studie från Karolinska institutet. Mest påverkas mammor, vars arbetsinkomst sjunker med mer än 20 procent.

– Jag tycker att en viktig slutsats är att ett barns cancersjukdom påverkar mammorna i synnerhet, även på lång sikt, faktiskt många år efter barnets diagnos. Som grupp ser vi det hos mammorna, men inte hos papporna, säger Emma Hovén, forskare vid Karolinska institutet. 

Forskarna har använt svenska register för att titta på arbetsinkomst och anställning hos över 3500 föräldrar till nästan 2000 barn med cancer.

Efter att ha jämfört med en kontrollgrupp kunde forskarna se att en barncancerdiagnos drabbar familjen inte bara fysiskt och psykiskt - utan även ekonomiskt.

Ungefär 20 procent av arbetsinkomsten föll bort hos mammor till cancerdrabbade barn under det år som barnet fick sin diagnos. Försämringen höll delvis i sig i sex år. Hos pappor var motsvarande siffra 10 procent, och två år.

Forskarna kunde också se att det var mindre sannolikt att mammor till cancerdrabbade barn fortsatte att yrkesarbeta efter barnets cancerdiagnos. Den här effekten höll i sig i upp till fem år efter diagnos.

Förutom de tydliga skillnaderna mellan mammor och pappor, kunde man också se att ekonomin påverkades mest hos hos unga föräldrar, föräldrar med låg utbildning och mödrar som fötts utanför Sverige.

Studien visar att det behövs ett starkare stöd för föräldrar till barn med cancer, säger Emma Hovén.

– Vi tänker att den här kunskapen kan fungera som stöd för dem som möter familjerna i vården. Hur de kan jobba med rådgivning och hjälpa familjerna att navigera i ekonomiska frågor, och hjälpa dem att upprätthålla en balans mellan arbete och familjeliv, trots att barnet har drabbats av cancer, säger Emma Hovén. 

Referens: Annika Lindahl Norberg et al, 2016. Short-term and long-term effects of childhood cancer on income from employment and employment status: A national cohort study in sweden. Cancer. Doi: 10.1002/cncr.30436))

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".