man på parkbänk
1 av 2
Naturen har läkande kraft menar forskare, men för att friluftskontoret ska fungera krävs bland annat lösningar för ergonomi. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Susanna Toivanen
2 av 2
Flexkontoret ger möjlighet till utomhusjobb, menar Susanna Toivanen. Foto: Thomas Heldmark

Parkarbete kan bli hälsokick för kontorsanställda

"Naturen har gynnsam effekt på hälsan"
1:29 min

Tröttnat på öppet kontorslandskap och jakten på ett ledigt skrivbord? Nu menar en forskargrupp menar att kontoret kan flyttas ut i det fria för att motverka buller och stillasittande.

– Trenden går ju mot öppna kontor. Och ska vi vara så rörliga och förflytta oss mellan olika delar på kontoret kan vi lika gärna flytta ut, säger Susanna Toivanen, docent i sociologi vid CHESS, Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, vid Stockholms universitet. 

Det är det papperslösa kontoret som ger nya möjligheter till kreativa lösningar. En sådan trend är flexkontoret, där det fasta skrivbordet försvinner och alla flyttar runt.

En annan lösning är alltså utomhuskontoret beläget i vacker parkmiljö. 

– Vi vet ju från tidigare forskning att naturen har gynnsamma effekt på hälsan, säger Susanna Toivanen.

Nu pågår flera projekt i Sverige och andra länder för att underlätta utomhusarbete. Det kan handla om ergonomiska lösningar eller särskilda kläder som gör att vi kan arbeta ute längre utan att frysa.

Malmö stad är på väg att utveckla ett friluftskontor för sina anställda. Det första utomhuskontoret öppnade i Växjö tidigare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".