Landsväg omringad med grönska och där solen lyser igenom från höger
Foto: Thomas Adolfsén/Scandinav

Forskare knäcker kod till naturens kraftverk

Det tar bara en timme för solen att sprida lika mycket energi på jorden som vi människor förbrukar under ett helt år. Men vi är fortfarande dåliga på att lagra all den här energin.

Forskare vid Uppsala universitet har nu tagit ett stort steg när det gäller vår möjlighet att använda växternas geniala sätt att fånga in solenergi genom fotosyntesen.

För första gången har de kunnat visa exakt hur det ser ut när växterna delar vattenmolekyler till syrgas, protoner och elektroner i fotosyntesen, vilket är ett nödvändigt steg för kunna lagra solens energi i form av biomassa.

Nu hoppas forskarna att den nya kunskapen kan hjälpa till att ta fram effektivare konstgjorda artificiella fotosyntes-system. Detskulle innebära ett system som kan producera bränslen, som till exempel vätgas eller alkohol, enbart genom solljus, vatten och koldioxid.

– Vi har ännu inte nått hela vägen, men det här är ett stort steg för att kunna skapa artificiell fotosyntes som verkligen fungerar, säger Johannes Messinger, professor vid Institutionen för kemi vid Uppsala universitet.

Johannes Messinger spår att det redan inom tio år kommer att finnas artificiell fotosyntes som fungerar tillfredsställande. Dock finns redan liknande system.

– Problemet är fortfarande bristande effektivitet och stabilitet i systemen, genom att ta reda på hur just den här processen går till så kan man komma mycket längre.

Referens: J. Messinger. 'Structure of photosystem II and substrate binding at room temperature' (2016) Nature, DOI: 10.1038/nature20161

Relaterat

Mer om > Djur & växter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".