Jag är så glad för den här maten, den kommer att mätta familjen i flera veckor, säger Jummai Suleiman när hon nås av Oxfams hjälpsändning med ris, bönor, olja och näringskräm.
1 av 2
Jag är så glad för den här maten, den kommer att mätta familjen i flera veckor, säger Jummai Suleiman när hon nås av Oxfams hjälpsändning med ris, bönor, olja och näringskräm. Foto: Johan Bergendorff / SR
Enligt chefen för det Nigerianska jordbruksforskningsinstitet Lake Tchad research institute, doktor Olusina Olabanji, är det nu avgörande om hungersnöden ska minska att de här bönderna får hjälp av staten och hjälporganisationer med konstgödsel, växtskydsmedel och effektivt utsäde så att de får större skördar.
2 av 2
Enligt chefen för det Nigerianska jordbruksforskningsinstitet Lake Tchad research institute, doktor Olusina Olabanji, är det nu avgörande om hungersnöden ska minska att de här bönderna får hjälp av staten och hjälporganisationer med konstgödsel, växtskydsmedel och effektivt utsäde så att de får större skördar. Foto: Johan Bergendorff / SR

Gödsel och samarbete kan stoppa svält i Nigeria

Konstgödsel och bättre utsäde kan stoppa svälten i Nigeria
1:48 min

Svält hotar i norra Nigeria till följd av kriget mot terrorgruppen Boko Haram. Men en del bönder nu börjar återvända till sina byar. De behöver hjälp med gödsel, växtskydd och effektivare utsäde, säger nigerianska jordbruksforskare.

Två lastbilar från hjälporganisationen Oxfam fullpackade med säckar med ris, bönor, olja, socker, salt och näringskräm för undernärda barn lossar sin last i en kåkstad i provinshuvustaden Maiduguri.

– Jag är så glad för den här maten, den kommer att mätta familjen i flera veckor. Mina barn har gråtit mycket för att de är så hungriga, säger sjubarnsföräldern Jummai Suleiman.

Två miljoner människor har flytt undan den islamistiska terrorgruppen Boko Harams krig för att ta över norra Nigeria, bland dem Jummai Suleimans familj.

Knappt någon har kunnat odla sina åkrar under tre år. Många män är skjutna eller kidnappade eller satta i militärens interneringsläger. Kvinnorna har utsatts för sexuellt våld och tiotusentals barn och gamla svälter ihjäl.

Enligt bondeorganisationen All Farmers Association i Nigeria, har uppskattningsvis 400 000 bönder kunnat återvända hem efter att militären lyckats befria områden särskilt i den södra delen av delstaten Borno.

Enligt chefen för det nigerianska jordbruksforskningsinstitutet Lake Tchad research institute, doktor Oluhina Olabanji, är det nu avgörande om hungersnöden ska minska att de här bönderna får hjälp av staten och hjälporganisationer med konstgödsel, växtskyddsmedel och effektivt utsäde så att de får större skördar.

– Skördarna ökade med 25 procent när bönder vid Tchadsjön fick den hjälpen i ett forskningsprojekt före Boko Haram slog sönder matproduktionen i norra Nigeria , säger doktor Olusina Olabanji.

Han tillägger att det också behövs bondekooperationer för att kunskapen om effektivare odlingsmetoder ska nå ut till varje familj.

Relaterat

Mer om Johan Bergendorff

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".