Farliga rörelser i folkmassor kan upptäckas med matematik

Panik kan lätt utbryta under en konsert eller annan folksamling. Men forskare har nu utvecklat ett digitalt verktyg som kan upptäcka rörelser som snabbt kan växa och bli livsfarliga.

Stora folksamlingar som vid en hårdrockskonsert eller demonstration kan få katastrofala konsekvenser där människor riskerar att skadas eller få panik om det blir en ohållbar trängsel.

Nu menar forskare vid Uppsala universitet att man kan använda matematik för att tidigt upptäcka situationer som är på väg att bli farliga.

Forskarna har utgått från simulerade folksamlingar där varje persons position kunde följas under kontrollerade former, och nu utvecklat ett digitalt verktyg som de menar kan förutse storskaliga rörelser i en tät folksamling och upptäcka mindre rörelser som kan växa bli riskabla.

Förhoppningen är att det här kan ligga till grund för en datoriserad metod som kan göra det möjligt för säkerhetspersonal att vidta åtgärder innan människor riskerar att skadas.

Referens: A. Bottinelli et al. Emergent Structural Mechanisms for High-Density Collective Motion Inspired by Human Crowds. Physical Review Letters. 2016. DOI: 10.1103/PhysRevLett.117.228301

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista