Forskaren Martin Moore.
Martin Moore, medieforskare vid King's College i London, Storbritannien. Foto: Privat.

Forskare om att studera Facebook: "Vi sliter vårt hår"

Brist på insyn försvårar forskning
1:41 min

Facebook meddelar att företaget planerar att förändra sina så kallade algoritmer i syfte att stävja spridning av fejknyheter. Detta samtidigt som medieforskare "sliter sitt hår", som en av dem uttrycker det, över svårigheterna att få insyn i den sociala mediejättens användardata.

Artiklar med påhittat politiskt innehåll, ofta skapade för att tjäna snabba pengar på annonsklick, fick rejäl spridning på sina håll på Facebook under höstens valkampanj i USA. Ett exempel är en text som hävdade att påven ställt sig bakom Donald Trumps kandidatur.

Majoriteten av fejkartiklarna som cirkulerade var tydligt för Donald Trump och emot Hillary Clinton, enligt den amerikanska nyhetssajten Buzzfeed.

Ett pressat Facebook meddelade alldeles nyligen att företaget ska göra några förändringar för att försöka stävja spridningen av den här typen av information. Algoritmerna ska bli bättre på att upptäcka påhittade texter och det ska bli enklare för användare att anmäla felaktigheter, enligt företaget.

Många forskare vill studera hur användare i sociala medier beter sig, till exempel vilka mekanismer i de sociala medierna som möjligen eldar på spridning av felaktigheter. Men det är inte alltid så lätt.

– Det finns en stor brist på bra forskning på det här området, säger Martin Moore, chef för ett medieforskningsinstitut vid King's College i London, Storbritannien.

De stora privata företagen som Facebook är mycket restriktiva med att dela med sig av data. Det är ett stort krux för forskare som vill förstå vad som händer i de sociala medierna, säger Martin Moore.

– De forskare som jag känner sliter sitt hår över bristen på insyn. De vill forska men kan inte göra det.

Hör mer om sociala medier och filterbubblor i Vetandets värld klockan 12.10 i P1.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".