Nobelpristagaren Yoshinori Ohsumi tillsammans med sin fru Mariko Ohsumi i hemmet i Oiso, utanför Tokyo. Foto: Annika Östman, SR
Nobelpristagaren Yoshinori Ohsumi tillsammans med sin fru Mariko i hemmet i Oiso, Japan. Foto: Annika Östman, SR
Ohsumi

Mycket kvar att upptäcka av årets Nobelpris i fysiologi

Autofagin är svår att mäta
1:58 min

Det mesta finns kvar att upptäcka kring årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Det konstaterar Nobelpristagaren Yoshinori Ohsumi vid Tokyo Tech University. Han var den som avslöjade cellernas återvinningssystem, autofagin.

 – Vi har bara förstått 30-40 procent av hur autofagin fungerar, säger Yoshinori Ohsumi. 

Bara 30 procent?

– Min tidigare kollega Noboru Mizushima hävdar att vi bara förstått 15 procent av det, fortsätter Yoshiri Ohsumi.  

Det handlar om autofagi, cellernas eget system för att bryta ner och återanvända de egna byggstenarna, som till exempel proteiner. Minst 60 procent återstår att upptäcka av hur det verkligen fungerar.

Forskarna vet fortfarande inte hur återvinningssystemet fungerar i olika celler. Ingen kan heller mäta exakt när processen startar och hur snabbt den går. Det kan vara avgörande när forskare vill öka eller minska autofagin.

En del forskare hoppas på att ökad autofagi, som exempelvis tar hand om skadade proteiner i kroppen, skulle kunna leda till behandlingar av demenssjukdomar.

Andra forskare satsar på minskad autofagi i vissa celler. Det här skulle kunna vara ett sätt att bekämpa tumörer. 

Men Yoshinori Ohsumi tror inte att autofagin i sig själv kan vara orsaken till en sjukdom, och därför inte heller den enda behandlingen.

– Men en kombination av manipulering av autofagi kan vara lyckosam, säger Yoshinori Ohsumi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".