Fjärilslarver attackerar häggen

Landets häggar har invaderats av småkryp. Rapporter om attacker mot hägg har strömmat från hela landet, och från helt nya platser, till exempel längs Höga kusten i Ångermanland.

Aldrig tidigare har vi sett sådana enorma mängder av larver från häggspinnmal, en ganska vanlig fjäril. Det kan finnas upp till 6000 larver i ett angripet träd.

– Det brukar ske utbrott i 10-15-årsperioder och nu har vi ett sådant utbrott över landet, säger Bengt-Åke Bengtsson, expert på småfjärilar.

På håll ser det ut som om någon lagt en tunn gasbinda över träd och buskar. Boven i dramat är den två centimeter stora larven till häggspinnmalen, som spinner ett slags väv om det träd den angriper.

Exakt vilken omfattning och vilka konsekvenser årets angrepp fått är oklart. Hägg är inget ekonomiskt intressant träd och det läggs lite pengar på forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".