tarmbakterier
1 av 2
Ensidig kost och för mycket antibiotika kan rubba balansen för kroppen mikroorganismer, menar forskaren Martin Blaser. Foto: Pacific Northwest National Laboratory
porträtt Martin Blaser
2 av 2
Martin Blaser, mannen som vill skydda våra inre bakterier från det moderna samhällets attacker. Foto: Tomas Lindblad

Bakteriernas koppling till bröstcancer undersöks

1:36 min

Kvinnor med en frisk och balanserad inre bakterieflora löper mindre risk att få bröstcancer. Det misstänker Martin Blaser, som är professor i mikrobiologi vid New York University.

Martin Blaser har specialiserat sig på att studera kopplingen mellan de miljarder bakterier vi har i kroppen och flera olika vanliga moderna sjukdomar.

Ensidig kost, överdriven hygien och alltför mycket antibiotika har rubbat balansen i vår naturliga blandning av mikroorganismer, anser han.

Det har lett till att vi idag ser en ökande förekomst av allergier, astma, glutenintolerans, barnfetma och flera andra sjukdomar.

En del forskare anser att Blaser ger bakterierna en alltför stor roll när det gäller de här sjukdomarna. Men att en frisk bakterieflora i tarmen är viktig på många sätt vet man idag, exempelvis kring risken för fetma och diabetes.

Blaser har också intresserat sig för vad det är som gör att vissa personer drabbas av cancer, medan andra klarar sig trots att de tillhör en högriskgrupp. Bland kvinnor som bär på riskgener för bröstcancer är det trots allt många som inte drabbas.

Blaser misstänker att det kan handla om bakterierna. Tarmens bakterieflora ser nämligen ut att spela en viktig roll för att ta hand om könshormonet östrogen i kroppen.

Studier i USA har visat att kvinnor med en friskare, och mer varierad bakterieflora, är bättre på att bryta ner hormonet som man vet är inblandat i utvecklingen av flera cancerformer.

Mer om bakteriernas roll i kroppen: Brist på bakterier kan göra oss sjuka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista