Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pipett närmar sig ägg
Spindeln som med kromosomer från mamman dras in i en pipett och förs över till donatorns ägg.

Nytt sätt att få friska kraftverk till sjuka celler hos mammor

Nya tester med embryon
1:55 min

Nya tester har nu gjorts med embryon från mammor som bär på genetiska sjukdomar i cellernas egna kraftverk, mitokondrierna.

Mitokondrierna – cellernas egna kraftverk– kan bära på mycket ovanliga men svåra sjukdomar.

Metoden i sig är omdiskuterad och bara godkänd i Storbritannien. Men genom att endast överföra en del av cellkärnan, har den nya metoden gjorts mycket säkrare. Det menar Outi Hovatta, som är Sveriges främsta expert på genetik och provrörsbefruktning.

– Förmånen med den här metoden är att barnen får arvmassan från sin egen mamma och inte från donatorn, säger Outi Hovatta vid Karolinska institutet.

Det har ofta kommit att kallas treparts-IVF, alltså konstgjord befruktning där tre parter är inblandade. Det är en beskrivning som Outi Hovatta vänder sig emot, eftersom den tredje parten står för en så liten del i det kommande embryot.

Forskare från USA, Kina och Sydkorea har nu testat en ny metod. Det ser väldigt hantverksmässigt ut. Ur äggen från mammor med de här svåra sjukdomar har forskarna sugit ut en liten del av cellkärnan, det som är som en vit liten prick och kallas spindeln.

Spindeln bär i sina trådar med sig kromosomerna, och styr sedan celldelningen. Spindeln sugs ut ur och förs över till ett donerat ägg, som har tömts på spindel och kromosomer. Där finns istället friska mitokondrier.

Det innebär att mamman, som bär på sjukdomen, kan föra över sina kromosomer men utan att sjukdomen i cellernas kraftverk, mitokondrierna, följer med.

– Det här är mycket noggrannare, och de lyckas uppenbarligen föra över mycket större mängder mitokondrier än vad de gjorde tidigare, säger Outi Hovatta.

Försök med den här metoden har hittills bara gjorts i möss, och på mänskliga embryon från mammor som tidigare fött fram sjuka barn.

I höstas föddes ett barn i Mexiko med en annan mitokondriemetod, där hela cellkärnan och inte bara en del förts över. Då är risken större att även sjuka delar av kraftverken kan ha följt med.

I Storbritannien väntas den första mitokondrie-donationen få godkänt i mitten av december.

VIDEO: se den nya mitokondrie-tekniken

Referens: Eunju Kang et al, Mitochondrial replacement in human oocytescarrying pathogenic mitochondrial DNA mutations, Nature doi:10.1038/nature20592

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".