Abborre.
Östersjöfiskar som utsätts för mikroplast går ofta en snabb död till mötes, enligt studien. Foto: Uppsala universitet

Forskning om plast i fiskar utreds efter misstanke om fusk

Forskare bakom en studie om mikroplaster i fiskyngel i Östersjön misstänks för forskningsfusk.

I juni visade forskare vid Uppsala universitet att fiskyngel i Östersjön innehåller små plastpartiklar, så kallade mikroplaster. Resultaten publicerades i en artikel i tidskriften Science.

Efter publiceringen blev forskarna anklagade för fusk av andra forskare. När Science bad forskarna om en redovisning av rådata, uppgav de att uppgifter saknades. 

Enligt forskarna blev den bärbara dator som innehöll uppgifterna stulen ur en bil. Det ska ha inträffat bara tio dagar efter publiceringen i Science.

Uppsala universitet tillsatte en extern utredningsgrupp för att reda ut anklagelserna, men såg inte någon anledning att gå vidare med ärendet.

Sedan i slutet av juni granskar även Centrala etikprövningsnämnden ärendet, en granskning som ännu inte är klar, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Forskarna avvisar anklagelserna.

– Förlorat data-set handlar inte om forskningsfusk. Det som har hänt är att ett mindre dataset genom en datorstöld har gått förlorat. Huvuddelen av datan finns tillgänglig på Science hemsida, skriver en av forskarna i ett mejlsvar till Vetenskapsradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".