Gröna blad till vinranka
Forskarna har hittat 55 olika växter, bland annat denna underart till vinrankan.. Foto: Jacopo Werter/Wikimedia

Förmänniskor åt varierad kost – och planerade sina måltider

Rotfrukter som stapelvara
1:53 min

Våra förfäder åt en varierad kost och planerade mathållningen med årstiderna redan för 800 000 år sedan. Det visar en studie på lämningar efter förmänniskan Homo erectus i dagens Israel.

– Studien säger att de här människorna var mer flexibla beteendemässigt än vad vi har en föreställning om, säger Lars Werdelin som är paleontolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Han konstaterar att studien ger en tydlig bild av att människor redan då hade stor förståelse för att hushålla och anpassa sin kost. 

– De förstod vad de kunde äta och inte kunde äta. Det tyder också på någon sorts planering och framtida möjligheter att förse sig med näring. Om de inte kunde det skulle de ju flytta på sig och inte anpassa sitt födoval, säger Lars Werdelin.

De förmänniskor som levde vid den här israeliska platsen, Gesher Benot Ya'aqov, för 780 000 år sedan var någon form av homo erectus. Det är känt sedan tidigare att de åt kött och fisk, men nu kan forskare visa att de också åt mängder av olika växter. 

På menyn fanns inte bara nötter och frön, utan också olika slags rotfrukter och andra grönsaker. Forskarna har i det utgrävda materialet hittat inte mindre än 55 olika växtsorter, som måste samlats in vid olika årstider.

Sammantaget pekar det här alltså på att de hade vissa växter som stapelvaror, och att de kunde planera inför årstider med lägre tillgång på viss sorts mat.

Enligt Lars Werdelin kan studien också vara en tydlig fingervisning om det som brukar kallas stenålderskost, alltså vad vi Homo sapiens åt långt senare. Den kosten innehöll mycket mer än vad dagens dietister rekommenderar.

– De åt i stort sett allt som var ätligt. Det är lätt att vi föreställer oss att stenåldersmänniskor för 50 00 år sedan hade ganska dåligt begrepp om vad de kunde äta eller inte, med ett ganska snävt födoval, men så var det ju inte ens för nästan 800 000 år sedan, säger Lars Werdelin.

 

Referens:
Melamed et al, The plant component of an Acheulian diet at Gesher Benot Ya'aqov, Israel, PNAS Early Edition, www.pnas.org doi: 10.1073/pnas.1607872113

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".