Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fluffig svans avslöjar dinosauriefjädrarnas utveckling

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 06.00
En bit av den fjäderklädda svansen av en dinosaurieunge har förevigats i en klcik bärnsten.
1 av 3
En bit av den fjäderklädda svansen av en dinosaurie har förevigats i en klick bärnsten. Foto: Royal Saskatchewan Museum (RSM/ R.C. McKellar)
En närbild av en dinosauriefjäder inkapslad i bärnsten
2 av 3
Fyndet visar en ögonblicksbild av livet för nästan 100 miljoner år sedan. Foto: Royal Saskatchewan Museum (RSM/ R.C. McKellar)

Forskare i Kina har gjort ett ovanligt och vackert fynd från nästan hundra miljoner år tillbaka i tiden. Det handlar om en liten bit av en befjädrad dinosauriesvans som kapslats in i en bit guldfärgad bärnsten.

Fjädrarna är så detaljrika att de kan berätta vilken färg svansen en gång hade. På ovansidan var den troligen kastanjebrun, och undersidan var blekare vit.

De här dinosauriefjädrarna är inte de första som hittas. Men tidigare exemplar har inte åtföljts av någon kroppsdel och därför varit svåra att länka till något speciellt djur. De här fjädrarna däremot sitter kvar på en bit svans – vilket säger betydligt mer om vem som bar dem – någonstans i Asien under mitten av Kritaperioden.

Forskarna har använt både datortomografi och mikroskopiering för att undersöka svansen och dess fjädrar. De kan med säkerhet slå fast att det rör sig om en (ung) dinosaurie, eftersom kotorna i svansen inte ser ut som hos moderna fåglar eller deras tidiga släktingar.

Fyndet har också kunnat klargöra en hel del om hur fjädrar har utvecklats genom historien – från dinosauriernas tid, fram till idag.

Benjamin Kear är museiintendent på Evolutionsmuseet i Uppsala och tycker att just bevaringen av fjädrarna är det mest spännande kring fyndet.

– Det finns gott om tidigare fynd av dinosauriefjädrar. Det som gör de här så unika är att de har bevarats tredimensionellt. Vanligen är fjäderfynd tillplattade, säger han. 

Tack vare det här fyndet kan man studera hur fjädrarna var distribuerades över kroppen, säger han, och det är ovanligt.

Genom evolutionens gång har många olika typer av fjädrar utvecklats. Vissa har använts för att flyga med, men först och främst har fjädern fungerat som ett värmeskydd, berättar Benjamin Kear.

– Från början utvecklades fjädrar för att isolera mot kyla.

Först senare blev fjädrar något att använda för att flyga. Och det nya fyndet visar hur utvecklingen kan ha gått till.

– De här fjädrarna saknar många av delar som finns i moderna, flygande fågelfjädrar. De är liksom halvvägs där. Och det är det som är så intressant med fyndet. Det fångar en slags ögonblicksbild över fjäderns förvandling, säger Benjamin Kear.

 

Källa: Lida Xing et al, 2016. A Feathered Dinosaur Tail with Primitive Plumage Trapped in Mid-Cretaceous Amber. Current biology. DOI: 10.1016/j.cub.2016.10.008

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".