Bilförare som gäspar framför ratten
En trött bilförare som ska ut och köra. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Två timmar mindre sömn kan fördubbla risken för bilolyckor

Att missa så lite som en till två timmars sömn under ett dygn kan nästan fördubbla din risk att råka ut för en bilolycka, om du sen sätter dig bakom ratten och kör. Det visar en ny amerikansk studie.

Forskarna har tittat närmre på mer än 4500 bilkrascher och 7000 förare och konstaterat att även lite sömnbrist innebär en stor risk i trafiken.

Har man sovit så lite som fem timmar, och sedan sätter sig bakom ratten är risken för en olycka lika stor som om man körde med alkohol i kroppen. Faran ökar fyra gånger jämfört med om du var utsövd och nykter, konstaterar forskarna.

– Resultaten stämmer väl överens med tidigare forskning och även med studier som utförts i Sverige, säger Anna Anund, forskningschef på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Hon säger att sätta sig bakom ratten riktigt trött är lika farligt och lika olagligt som att köra bil med alkohol i kroppen.

– Men trötthet går inte att mäta lika lätt som alkoholpåverkan, så det är svårare att komma åt rent juridiskt.

Svenska Trafikverket gör årligen stora trafiksäkerhetsenkäter med många tusen deltagare. Resultaten kring just sömnbrist och bilkörning visar att det inte alls är ovanligt att köra trots för lite sömn, berättar Anna Anund.

– Runt 16 procent av de tillfrågade brukar svara att de någon gång somnat eller nästan somnat bakom ratten. Bland unga män är motsvarande siffra 25 procent, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".