Peter Huselius och Julia Asplund i butik
Lampförsäljaren Peter Huselius och Julia Asplund, som berättar att lampan kan tas isär och delar bytas ut.

Nu kommer lampan med rejäl livslängd

"Genialisk design men omysigt ljus"
2:08 min

Lampbelysningen har genomgått en mycket snabb utveckling de senaste åren. Idag är både lågenergilampor och halogenlampor på väg bort, och ledtekniken håller på att ta över.

Ledlamporna drar mindre ström och kan hålla i många år, och nu lanseras en ny modell som kanske kan hålla ett människoliv. Lampan är modulär, det vill säga byggd i separata delar som kan bytas ut. 

– Om du köper en lampa och använder den några år, och det kommer ny teknik kan du byta ut bara ledtekniken och uppdatera din lampa, säger Julia Asplund från Chalmers som är praktikant på företaget som tillverkar lampan.

Den ser lite ut som en glasstrut med en enda stor kula vanilj men är tung, 250 gram. Det beror på det aluminium som utgör den silvriga räfflade struten, och som ska transportera bort värme från led-dioderna för att de ska hålla längre.

Med sin effekt på bara 3,5 watt ger den runt 500 lumen. Det betyder att de har ett starkare ljus jämfört med de ledlampor som finns i butiken, men har en lägre strömförbrukning.

Det är ett spanskt företag som har tagit fram den här nya ledlampan som är består av olika utbytbara delar. Nu vill företaget in på den svenska marknaden, som enligt företagets undersökningar, bedöms vara bland de mest mottagliga för ny miljövänlig teknik.

Men vi svenskar är också förtjusta i ett gulare ljus än den här lampan ger, menar Peter Huselius, försäljare på en lampbutik som vi visar lampan för.

– Det är ett kallt och starkt ljust, konstaterar han.

Dessutom sprider den bara sitt ljus i 180 grader från den halva kulan som sticker upp ur struten och det begränsar användningen, menar han.

Men att den är modulär tycker han är genialiskt, och de 86 000 timmar den ska kunna hålla är över tre gånger längre än dem som ligger på hans hyllor. Det kan motsvara 86 år, säger han.

 – När jag ser den där lampan tänker jag offentligt bruk. Håller vansinnigt länge, det är ju bra. Men hemmabruk, nja.

Om den verkligen håller så länge återstår att se. Det är försök som företaget beställt hos ett testbolag som visat det, och sådana kan visa fel.

– Ja, det är ofta så att i labbtesterna så håller sakerna längre än i verkligheten. Men det går ju i rätt riktning om man strävar efter att göra saker med lång hållbarheten och där delarna går att byta ut, säger Sara Ilstedt som är professor i produkt- och tjänstedesign på KTH.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".