Utjord i Akalla.
Byn Akalla i Spånga socken med utjorden Lilla Akalla (K och L) som ödelades i och med digerdöden. Kartan är från 1636. Foto: Thomas Christiernsson. Källa: LSA A10:6–7, riksarkivet.se/geometriska

Digerdöden spåras i ödelagda marker

Omfattningen av den ödeläggelse som drabbade Sverige i och med digerdödens härjningar från och med 1350-talet visas nu i en ny doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.

Det är tydligt att hela samhällen påverkades i grunden av de återkommande pestutbrotten.
Olof Karsvall, på institutionen för stad och land på SLU, har genom att studera lantmäterikartor från östra Mellansverige från 1640-talet kunnat visa att ödeläggelsen inte bara drabbade marginal- och skogsbygder, utan ledde till en lång och djup kris även i områden med bördig jordbruksmark.   

Orsaken är att pesten dödade så många människor att många gårdar och i vissa fall även hela byar lämnades öde. Dessa områden klassificerades i många fall som så kallade utjordar, med ägogränser och ortnamn bevarade, men i många fall skedde det inte någon återbebyggelse förrän på 1600-talet, visar de gamla kartorna. 

– Det är svårt för oss i dag att förstå omfattningen av krisen under senmedeltiden och hur hårt människor drabbades, säger Olof Karsvall.

Undersökningen visar alltså att återhämtningen tog mycket lång tid.

– Det är tydligt att digerdöden fick långtgående konsekvenser även i bördiga slättbygdsområden i Mellansverige, där man borde ha det väldigt gott ställt. Den här nedgången i landskapet syns ända in på 1500- och 1600-talet.

Referens: Olof Karsvall. Fil mag i datavetenskap och Fil kand i kulturgeografi, inst. för stad och land, SLU, Utjordar och ödegårdar: En studie i retrogressiv metod 2016. http://pub.epsilon.slu.se/13711/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".