Demenssjuk kvinna England
1 av 3
Alzheimers sjukdom bryter ned hjärnceller och leder slutligen till döden. Foto: Johan Bergendorff / SR
Hannah Iaccarino här i PBS-serien #askMIT
2 av 3
Forskaren Hannah Iaccarino här i PBS-serien #askMIT berättar om hur blinkande ljus kan styra gammavågor och minska Alzheimers hos möss. Foto: k12videos.mit.edu

Ljusblinkterapi mot Alzheimers sjukdom

Gammavågorna ökade och demensplacken minskade hos sjuka möss
2:09 min

Genom att lysa med snabbt blinkande ljus mot ögonen på möss med Alzheimers sjukdom har forskare lyckats minska deras demensplack i hjärnan. Metoden väcker hopp om att detta skulle kunna fungera även på människor.

– Jag vill hem, jag vet inte var jag är, säger en orolig alzheimersjuk kvinna på en engelsk demensavdelning, medan personalen tröstar och avleder.

Någon bot finns inte för den svåra demenssjukdomen. Många läkemedelsprövningar har misslyckats, som för läkemedelsbolaget Eli Lilly häromveckan, och de läkemedel som finns i dag kan bara kortsiktigt mildra symptomen.

Alzheimers orsakas av att små klumpar, så kallade plack, bildas på hjärnceller och trådar inuti dem så att nervcellerna får allt svårare att kommunicera med varandra och förtvinar.

Amerikanska forskarna vid Massachusetts Institute of Technology har lyst med mycket snabbt blinkande ljus, i hastigheten 40 hertz, på försöksmöss som har Alzheimers sjukdom. Då stimulerades gammavågor i mössens hjärnor.

Dessa rytmiska nervimpulser finns även hos människor och är viktiga för minne och uppmärksamhet. Hos alzheimersjuka är dessa impulser störda.

Det blinkande ljuset frammanade gammavågor i synbarken hos mössen och spred sig till andra delar av hjärnan.

– Vi tog fram en enkel datakod som gjorde att svaga led-lampor blinkade 40 gånger per sekund och samtidigt minskade plackbildningen efter upprepade behandlingar under en vecka. Dessutom ökade aktiviteten hos mikrogliaceller som städar bort de så kallade beta-amyloidplacken, berättar forskaren Hannah Iaccarino vid MIT.

Det tar många år innan forskning på möss eventuellt leder till en behandling på patienter.

– Men eftersom det inte har kommit några nya alzheimermediciner på tio år så behövs det desperat. En helt ny väg till behandling väcker mycket hopp, säger Tim Shakespeare som är talesperson på Storbritanniens och en av världens största finansiärer av Alzheimerforskning, Alzheimer's Society.

Referens: Tsai L. et al, Gamma frequency entrainment attenuates amyloid load and modifies microglia, Nature 7/12 2016, DOI: 10.1038/nature20587

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".