Tre män tittar ut över en åker, en av dem spanar efter fåglar i en kikare.
Sönke Eggers från BirdLife Sverige, Sören Eriksson från Hushållningssällskapet och lantbrukaren Göran Eriksson på Brunnsta gård. Foto: Jörgen Hildebrandt

Samarbete viktigare än pengar för bondens miljöengagemang

Att samarbeta med ornitologer kan göra lantbrukare mer positivt inställda till naturvård, visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Varje år delar EU ut stora summor pengar till bönder som utför naturvårdsåtgärder i lantbruket. Men metoden har kritiserats för att inte öka lantbrukarens egentliga inställning till naturvård, utan enbart ge ekonomisk ersättning.

I stället har ett projekt satsat på samarbete mellan fågelskådare som inventerat fågellivet på lantbrukarens gård, Naturvårdsverket som kommit med förlag på åtgärder för att gynna fågellivet, och lantbrukaren som genomför själva åtgärderna. Det har resulterat i en förändrad inställning.

Lantbrukarna uppgav efter samarbetet att de var mer positivt inställda till miljövårdsåtgärder, och att de kände sig stärkta i sin roll som naturvårdare.

Exempel på åtgärder som utfördes för att gynna fågellivet i lantbruket var bland annat att så blomstrande kantzoner, röja upp slyväxta åkerholmar och låta djur beta igenvuxna ängar.

 

Källa: Jonas Josefsson et al, 2016. Effects of a coordinated farmland bird conservation project on farmers' intentions to implement nature conservation practices - Evidence from the Swedish Volunteer & Farmer Alliance. Journal of Environmental Management. DOI: 10.1016/j.jenvman.2016.11.026

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".