En havslädersköldpadda på en strand i Mocambique
Havslädersköldpaddan hittar permanent kustnära hem längs stränderna i Moçambique Foto: Nathan Robinson/Cornell University

Borta bra men hemma bäst för sköldpadda

Läderhavssköldpaddan är känd för att resa hundratals mil i Indiska oceanen och Atlanten. Men nu har forskare hittat ett område längs kusten i Moçambique där sköldpaddan setts stanna året runt.

Veckans val av bästa vetenskapsbild föreställer en sköldpadda på väg in mot en strand i Moçambique. Där verkar den trivas och vilja stanna.

Tidigare har havslädersköldpaddor varit flitiga resenärer och färdats långa sträckor till havs. Men nu tycks i alla fall delar av arten ha hittat hem. Det visar en ny studie från Cornell University i New York.

Upptäckten ger en ökad förståelse för havslädersköldpaddans beteende, och det kan också bli lättare att skydda dem från fara. Och det kan i sin tur leda till att de blir fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".