En niondeklassare klurar på ett matteproblem bakom sin dator under en mattelektion på Trädgårdstadsskolan i Tullinge
Skolverket kommer få ökat ansvar för testandet av elevernas kunskap. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Minskad roll för forskare vid nästa Pisa-mätning

"Olyckligt om Skolverket ska ansvara för sin egen utvärdering"
1:37 min

Pisa-undersökningen, som används för att utvärdera skolelevers kunskaper, har tidigare letts av forskare. Men så kommer det inte att vara vid nästa  undersökning i Sverige.

Magnus Oskarsson, skolforskare som hittills lett svenska Pisa, är kritisk till utvecklingen.

– Tidigare har man lagt ut hela undersökningen till universitet och olika forskargrupper. Jag tycker att det är en olycklig utveckling om Skolverket ska ansvara för sin egen utvärdering, säger han.

Varför är det olyckligt?

– Jag tror att det får en annan tyngd om forskare, som är vana att göra den här typen av studier, gör det. Dessutom är forskarna oberoende av den myndighet som ansvarar för svensk skola, säger han.

Magnus Oskarsson menar att resultaten från Pisaundersökningen har fått väldigt mycket politisk uppmärksamhet på senaste tiden.

– Och det är förstås väldigt känsligt, säger han.

I övriga nordiska länder ligger ansvaret för projektledning och genomförande av Pisa-undersökningen på forskare. Så kommer det inte att vara i Sverige år 2018. 

Eva Lundgren är ansvarig för Pisa på Skolverket. Hon säger att svenska forskare i viss mån även i fortsättningen kommer att tas in som experter.

Hon menar att det som nu sker enbart handlar om att Skolverket tar ansvar för att ha kontakt med skolor, och skicka in resultatet av undersökningen.

– Vi tycker det är bättre att anlita forskarna till att vara vetenskapliga experter, medan vi sköter den administrativa biten av studien, säger hon.

Så du menar att det inte spelar så stor roll? Varför har ni då tagit in det till Skolverket över huvud taget?

– Det handlar om att Skolverket administrerar alla internationella studier. Vi har sett att vi kan ha samverkansvinster om vi kan ha Pisa tillsammans med de andra internationella studierna, säger Eva Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".