Tvillingar ligger mot mammas bröst
Tvillingar som får känguruvård på Gabriel Touré Hospital i Bamako, Mali. Foto: Fundación Canguro

För tidigt födda verkar gynnas av känguruvård

"Med enkla metoder kan man rädda liv"
1:31 min

För tidigt födda barn som behandlats med kängurumetoden verkar klara sig bättre än dem som legat i kuvös. Det visar en ny studie.

Kängurumetoden går ut på att föräldrar blir kuvösen och barnet får ligga mot bröstet för ständig hudkontakt.

I studien jämfördes för tidigt födda som fick känguruvård och de som låg i kuvös. Efter tjugo år ser man att de barn som fick känguruvård både överlevde i högre grad och fick bättre förutsättningar i framtiden. Exempelvis hade barnen lägre frånvaro i skolan och bättre social förmåga. De hade också större hjärnor, högre lön och föräldrar som höll ihop.

– Enkla tekniker ger lika mycket eller kanske ännu mer när det gäller att rädda liv och uppnå goda medicinska effekter. Det här är ju inget spektakulärt eller kräver någon speciellt sofistikerad teknik, säger Hugo Lagercrantz, senior professor i barnmedicin. 

I Sverige används metoden på flera sjukhus, men resultatet borde kunna få ännu fler sjukhus att använda det här som standardbehandling för att vårda för tidigt födda barn säger Hugo Lagercrantz.

Den visar dock inte på ett orsakssamband men betyder ändå mycket för vården, speciellt i länder där man inte har råd med kuvös eller där elektriciteten inte alltid går att lita på, menar Hugo Lagercrantz.

Referens: N. Charpak et al, Twenty-year Follow-up of Kangaroo Mother Care versus Traditional Care, Pediatrics, DOI: 2016-2063.R2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".