Migranter räddas från gummibåt
Migranter på Medelhavet i gummibåtar- en oerhört riksfylld färd. Foto: Kustbevakningen

Smarta mobiler hjälper migranter att navigera i Medelhavet

"Vi kunde hjälpa 515 båtar"
2:03 min

Mobilen är för många människor på flykt en livlina. Med smarta mobiler har frivilliga kunnat lotsa ett stort antal gummibåtar, som smugglarna släppt ut vind för våg på haven.

Ahmad Terkawi har hjälpt många gummibåtar på Medelhavet att navigera. Det har han gjort från sitt trånga rum på ett flyktingboende i Sverige.

– Under den mest intensiva flyktingströmmen över havet från Turkiet till Grekland kunde vi hjälpa 515 båtar att komma till sitt mål, oskadda, tack och lov, säger Ahmad Terkawi, som själv flytt från Syrien via Turkiet och som visste vilka risker flyktingarna tar när de sätter sig i gummibåten.

Han organiserade ett team som kunde ge dygnet runt-hjälp för att migranter skulle kunna navigera båten utan att råka illa ut. Utan dagens mobilteknik med positionering och chatt hade det inte varit möjligt.

Så snart gummibåten var på väg, kunde någon med smart mobil ombord kontakta Ahmed för att få lotshjälp. GPS-data gjorde att han minut för minut kunde följa färden på vanliga kartor som finns på nätet. Successivt kunde de chatta om den kortaste vägen och hur de skulle navigera för att undvika öar och rev.

Hur det här går till har dokumenterats på en utställningen "I'm Alive - mobil teknik på liv och död" på Tekniska museet. Med grafik ges exempel på hur båtar navigerades över havet.

Och att flyktingar har tillgång till mobiler har blivit allt viktigare för organisera hjälp, menar FN:s flyktingorgan UNHCR som i en rapport visat att smarta mobiler inte alls är så vanligt.

Bara hälften av världens flyktingar har tillgång till smarta mobiler som ger full tillgång till internet. UNHCR ska under de närmaste åren satsa särskilda resurser på att sprida mobilteknik till flyktingar på olika håll i världen.

– Att inte kunna kommunicera via nätet gör flyktingarnas frustration än värre, säger Kamel Deriche, chef för informationssystem på UNHCR. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".