Smältande isberg på Antarktis. Foto: Ben Holt/NASA/Wikimedia Commons Public Domain
Smältande isberg. Foto: Ben Holt/NASA/Wikimedia Commons Public Domain

Bok: Snabba förändringar i en varmare värld

"Dagens utsläpp får konsekvenser om tiotusentals år"
1:25 min

Snabba förändringar har inträffat på klimatområdet de senaste tio åren både när det gäller förändringar i temperaturer och nya energikällor. Det konstateras i ny uppdaterad bok om klimatforskningen.

På de tio år sedan Claes Bernes skrev den förra upplagan av boken En varmare värld har inte bara temperaturen nått toppnoteringar. Isavsmältningen går fortare, havsnivån stiger och rekord har slagits i extrema väderfenomen, störtregn, stormar och väderrelaterade naturkatastrofer.

– Mycket har hänt under de här åren med klimatet självt, exempelvis det ena temperaturrekordet efter det andra. Det har också kommit ny forskning om att de långsiktiga konsekvenserna av vår klimatpåverkan får effekter tiotusentals år in i framtiden, säger Claes Bernes, astrofysiker på Stockholm Environment Institute.

Även om vi lyckas begränsa medeltemperaturökningen till 1.5 grader vid slutet av det här århundradet, kan alltså klimatförändringarna fortsätta i många tusen år därefter och haven fortsätta att stiga.

Ett ljus i mörkret, menar Claes Berne, är att även utvecklingen på energiområdet de senaste åren varit helt oförutsägbar.

– Man behöver bara gå tillbaka 10-15 år för att komma till en tid då man bortsåg från möjligheten att använda vindkraft och solceller i stor skala. Men båda energislagen är på mycket snabb frammarsch nu, säger Claes Bernes.

Mer om > Miljö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".