Vuxna går runt med mobiler
Även vuxna ger sig ut på gator och torg för att spela. Här i Vietnam. Foto: Hau Dinh

Måttlig effekt av appen som fick många att gå

Inte så många steg i längden
0:25 min

Nu har effekter av den väldigt uppmärksammade appen Pokémon Go, börjat studeras. Men det verkar som om spelet inte ledde till nya rörligare vanor bland unga vuxna.

Spelet handlar om att gå på jakt efter virtuella figurer i utomhusmiljö. När drygt tusen personer mellan 18 och 35 år i USA följdes före och efter att de hade börjat använda appen, visade det sig att effekten försvann förhållandevis snabbt. 

Till att börja med ökade antalet steg till nästan tusen extra steg per dag för de som använde appen.

Efter sex veckor var de flesta tillbaka i samma antal steg som före appen.

– Det verkar som den här extra aktiviteten försvinner efter ett tag. Det är svårt att upprätthålla de goda vanorna, säger Marie Löf, docent i näringsfysiologi vid Karolinska institutet.

Nu gjordes studien på vuxna, men Marie Löf hade gärna sett effekterna för barn och ungdomar.

– Jag tror ändå att det kan vara så att med den här typen av appar så får man kanske igång personer som inte rör sig annars, säger hon. 

Referens:
Katherine B Howe et al " Gotta catch’em all! Pokémon GO and physical activity among young adults: difference in differences study" 14 dec 2016 Brittish Medical Journal, | BMJ 2016;355:i6270 | doi: 10.1136/bmj.i6270

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".