Två sjöhästar i ett akvarium.
Hippocampus comes är sjöhästen som nu har fått sin arvsmassa kartlagd. Foto: Byrappa Venkatesh

Så fick sjöhästen sin långa nos

Generna bakom det underliga utseendet
1:23 min

En internationell forskargrupp har undersökt vilka genetiska förändringar som ligger bakom det speciella utseendet hos sjöhästar.

Sjöhästar skiljer sig från andra fiskar på flera sätt. Och den nya studien innebär ett bidrag till förståelsen av det här djuret som tillhör familjen kantnålsfiskar. 

– Man går ner på gennivå på ett helt annat sätt än vad man har kunnat göra tidigare, säger Ingrid Ahnesjö som är professor i zooekologi vid Uppsala universitet. 

Den sjöhästart som forskarna har använt för sin genkartläggning är Hippocampus comes. På svenska skulle den kunna kallas för tigersvanssjöhäst.

– Den är väldigt färggrann, och man hittar den både i sjögräsängar och i korallrev, säger Ingrid Ahnesjö och visar en bild på en gul sjöhäst i en bok.

Precis som andra sjöhästar har den också ett långt nosrör som fungerar som ett sugrör. Den har också en liten mun som sitter längst ut på sugröret.

– I den här studien kommer de fram till att generna som kodar för tänder inte finns hos den här gruppen av fiskar. Det kan man koppla till den här speciella anpassningen för födosök.

Forskarna har pekat ut flera gener som de kopplar ihop med olika egenskaper hos sjöhästar. Ingrid Ahnesjö menar att det här kan få oss att förstå mer om hur sjöhästarna har utvecklats.

– Att kunna förstå vilka gener det är som förklarar hur de ser ut och vilka gener som har försvunnit och vad som har tillkommit jämfört med andra fiskgrupper är jättespännande.

Referens: Qiang Lin et al. The seahorse genome and the evolution of its specialized morphology. Nature 15 december 2016. DOI: 10.1038/nature20595

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".