Gabriele Tikman i operationssalen
Operationssköterskan Gabriele Tikman känner sig numera piggare. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Arbetstidsförkortning ledde till minskade operationsköer

Mindre jobb för samma lön
1:38 min

Många arbetsgivare, inom minst inom vårdsektorn, har problem att rekrytera och behålla personal. Ett sätt att få ihop bemanningen är att erbjuda arbetstidsförkortning med bibehållen heltidslön. Men forskare är inte odelat positiv till utvecklingen.

Ett av många pågående projekt är "Sextimmarsprojektet" vid en ortopedkirurgi-avdelning vid Mölndals sjukhus. Där har sjuksköterskorna under knappt två år arbetat 32 timmar i stället för drygt 38 timmar i veckan med bibehållen lön. 

– Ju mer jag ser hur det fungerar på avdelningen, desto mer tror jag på det. Hittills går projektet inte ihop ekonomiskt, men ge det mer tid så får vi se, säger verksamhetschefen Peter Dahm.

Operationsköerna har minskat kraftigt tack vare projektets smartare schemaläggning, och den årliga personalomsättningen har sjunkit från 30 till 10 procent.

– Det är ett fantastiskt projekt. Det är jätteskönt att få återhämta sig, det är glädje både hemma och på jobbet, säger Gabriele Tikman som är en av sjuksköterskorna på operationsavdelning 1.

Forskaren Göran Kecklund på Stressforskningsinstitutet välkomnar projekt för att skapa en hållbar arbetssituation för dem som har det tungt och stressigt. Men samtidigt anser han att det är ett bekymmer att vissa vårdanställda helt enkelt har turen att få delta i sådana här projekt, medan andra inte har det.

En sådan situation kan vara skadlig för vårdsektorn, menar han. 

– Det ska ju inte vara meningen att man konkurrerar om personalen genom att man i vissa landsting eller regioner eller kommuner ger kortare arbetstid än vad grannen har, till exempel, säger Göran Kecklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".