Britt Coles står framför en hästbox med en liten kamera. En häst tittar ut.
Hästar är flyktdjur och visar inte alltid sin smärta utåt. Britt Coles håller i en kamera kan vara lösningen. Foto: Jenny Svennäs-Gillner

Ett sms kan snart berätta hur hästen mår

En kamera läser av kroppsspråket
1:22 min

Ladugårdar och stall har blivit högteknologiska platser, och snart kan hästägare eller lantbrukare få sms till sin smarta telefon med information om ett djur har ont.

En mjukvara som kan urskilja ansiktsuttrycket hos hästar med smärta håller på att tas fram av forskare och programmerare. Tekniken bygger på samma algoritmer som används för bildigenkänning på sociala medier.

Mjukvaran ska kopplas till en övervakningskamera och underlätta identifiering av enskilda hästar och larma om hästen visar sitt "smärtansikte".

Ett smärtansikte är något som även andra djur, även människan, har.

– Här ser vi det här "tältet" ovanför ögonen. Spänner den ansiktsmusklerna över mulen? Hur har den det med näsborrarna, är näsborren vidgad? Är mulen mer fyrkantig är den också mer spänd och då har hästen mer ont, säger Britt Coles som är verksam vid SLU och en av forskarna i projektet.

Redan nu används en slags skala där veterinärer och djursjukvårdare kan värdera hästens smärta, och bedöma smärtlindring baserat bland annat på hästens mimik.

Men i framtiden kan alltså övervakning av hästar och deras kroppsspråk inte vara begränsat till djursjukhus. Det kan bli standard i stallar, på beten och i ladugårdar, tror forskarna.

Förutom hästar kan den här tekniken bli användbar även i stora gris- eller kobesättningar.

– Där skulle man kunna ha övervakning i mjölkkarusellen, säger Britt Coles vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".