David Tan
Biologen David Tan vid National University of Singapore. Foto: Ulrika Björkstén/Sveriges Radio

Evolutionsläran inte självklar i Singapore

Nytt inom biologiutbildning
1:39 min

Singapore ett forskningsland på stark frammarsch, särskilt inom livsvetenskaperna. Samtidigt gör inflytande från kristna fundamentalister att evolutionsläran blivit en laddad fråga i landet.

Vetenskapsradion har nyligen berättat om Singapores storsatsning på vetenskap, framför allt bioteknik, som snabbt lett till att landet klättrat upp till världsetta när det gäller antalet högst citerade artiklar. Trots detta är evolutionsläran inte självklar.

– Det är bara det senaste året som evolutionsläran blivit obligatorisk på biologutbildningen här vid landets största universitet, säger David Tan, biolog och forskarassistent vid National University of Singapore.

Han förklarar att det skedde först efter en internationell utvärdering av utbildningen, då han själv tog tillfället i akt att påpeka bristen i den grundläggande biologutbildningen.

– Fram till helt nyligen kunde man alltså få en biologexamen i Singapore utan att överhuvud taget ha studerat evolutionslära.

David Tan menar att staten förhåller sig tämligen passiv när det gäller diskussionen kring den fundamentalistiska kristna synen på evolutionen och forskare som kämpar för en vetenskaplig tolkning av världen.

– Staten vill inte hamna i korselden, säger David Tan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".