tv-apparater
Våra förändrade köpvanor skapar kortlivade produkter, visar tysk forskning. Foto: TT

Kortlivade produkter ger ökad miljöpåverkan

Förändrade köpvanor
1:12 min

Elektronik och vitvaror har blivit något vi byter ut allt snabbare, visar en tysk studie.

Orsaken är kombinationen snabbare teknikutveckling, minskade produktionskostnader och allt trendkänsligare konsumenter.

– I genomsnitt har den första användningstiden för den här typen av produkter minskat under de senaste tio åren, säger Siddharth Prakash, miljöforskare vid den tyska oberoende organisationen Oeko-institut som studerat hur konsumtionsvanorna förändrats under de senaste tio åren.

Studien visar bland annat att vitvaror och elektronik är något som vi kasserar eller byter i allt snabbare takt. Till exempel har det under samma period skett en fördubbling av stora hushållsapparater som ersätts på grund av att de gått sönder.
Enligt studien beror utvecklingen delvis på att marknaden anpassar sig till konsumenterna och att trenden är att det planerade åldrandet, alltså livslängden hos olika produkter förkortats.

Något som påverkas av en allt snabbare teknikutveckling, lägre produktionskostnader och en ökad trendkänslighet hos konsumenterna.
Forskarna efterfrågar nu åtgärder för att vända utvecklingen, eftersom kortlivade produkter har en större påverkan på miljön. 


Referens: S. Prakash et al. Einfluss der Nutzungsdauer von Produkten auf ihre Umweltwirkung: Schaffung einer
Informationsgrundlage und Entwicklung von
Strategien gegen „Obsoleszenz". 2016. Umwelt Bundesamt. FKZ 3713 32 315

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".