Bebis händer
1 av 3
Foto: TT
Grafikbild över hur ett barn huvud böjs vid skakning
2 av 3
Tre symptom har används för att fastställa skakvåld, men SBU menar nu att det är otillräckligt. Foto: SBU
porträtt Waney Squier
3 av 3
Waney Squier, neuropatolog Foto: Waney Squier

Rapport om skakvåld sprids internationellt – men oro för feltolkning

"Risk att det blir en underdiagnostik genom SBU"
1:57 min

För en månad sedan publicerade den svenska myndigheten SBU en rapport som visade att det fanns otillräckligt vetenskapligt stöd för diagnosticera skakvåld utifrån tre klassiska symptom. Rapporten har fått stor internationellt genomslag.

– Den är extremt viktig eftersom det är den starkaste litteraturgenomgången i ämnet, säger den brittiska neuropatologen Waney Squire som vittnat i runt 200 rättegångar kring shaken baby syndrome.

Även barnläkaren Steven Lucas har sett att rapporten från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har fått internationellt genomslag.

– Det finns redan tecken i USA och Holland att rapporten har nämnts i samband med rättegångar, säger Steven Lucas.

De senaste åren har flera pappor i Sverige blivit dömda till långa fängelsestraff för att ha misshandlat sina barn, men sedan friats.

Rapporten från SBU visade att det fanns otillräckligt vetenskapliga stöd för diagnosticera skakvåld utifrån tre klassiska symptom som blödning under den hårda hjärnhinnan, blödning i ögonbotten och påverkan på hjärnans funktioner.

Men barnläkaren och medförfattaren Göran Elinder varnar för att SBU:s rapport kan misstolkas som att skakvåld inte förekommer, eller inte är farligt, när den nu får ett stort internationellt genomslag.

– Det är en risk för att det blir en underdiagnostik genom SBU. Men jag är noga med att påpeka att det är inte det vi kommit fram till. Skakvåld förekommer och måste utredas.

– Det är bara att det att det vetenskapliga underlaget för det här som man trodde var tvärsäkert, är mycket tunnare än man från början trodde, fortsätter Göran Elinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".