Två bilder av en kvantdators inre.
En kvantdators inre. Nu startar ett EU-projekt för att utveckla nya. Foto: Shantanu Debnath och Emily Edwards.

EU satsar på forskning för framtidens superdatorer

Flaggskepp inom forskning siktar på framtidsteknologier
1:36 min

Svenska forskare vill gärna vara med och skapa framtidens superdatorer. Det kan bli verklighet i EU:s nästa stora forskningssatsning på kvantteknologi.

Satsningen blir ett av Europas så kallade flaggskepp för framtidsinriktad forskning, och ska få en budget på en miljard euro under tio år.

Några av världens ledande forskare på området samlades nyligen i Göteborg för att dra upp planer för det här nya forskningsområdet, där tillämpningen kan bli bred. 

– Det kan leda till fysiskt säker kommunikation som inte går att avlyssna. Man förbättrar också sensorer som exempelvis används i mobiltelefoner och magnetfälts detektorer som kan användas för att söka järn under jordytan, säger Chalmersfysikern Göran Johansson, en av entusiasterna för kvantteknologi.

Kvantteknik bygger på de svårhanterliga egenskaperna hos materiens allra minsta beståndsdelar, men de flesta tekniska tillämpningar som bygger på de här kvantfysikaliska lösningarna är fortfarande i sin linda.

Mycket handlar alltså om grundforskning i det här stora EU-projektet som startar 2018. Flaggskeppen siktar på framtidsteknologier, och en av de mest uppmärksammade visionerna på det här området är kvantdatorer.

Det rör sig då om supersnabba datorer som ska kunna slå dagens datorer med hästlängder. Och där har Sverige forskning igång sedan flera år och kan bli delaktig i utvecklingen.

– Ett sätt är då att utveckla något på hemmaplan så att man förstår problematiken i detalj, hoppas Göran Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".