steklar
1 av 2
Små - men många. Foto: TT
Heliumballong.
2 av 2
Högtflygande ballonger med näthåvar har samlat in insekter på 150 meters höjd. Foto: Ian Woiwod

Intensiv insektstrafik kan påverka ekosystem

Flygande renar i all ära - men att insekter flyger, både högt och lågt, det är ju mer fastställt. Nu har forskare kartlagt denna insektstrafik på 150 meters höjd - och resultatet är rätt överraskande.

För under ett år passerade 3,37 biljoner insekter över ett område på 70 000 kvadratkilometer i södra England.

Det motsvarar 3 200 ton biomassa av insekter.

Eftersom insekternas biomassa bland annat består av kväve och fosfor så kan denna ständiga insektstrafik få konsekvenser för hela ekosystem eftersom det handlar om så stora mängder att det påverkar inflödet av näringsämnen i olika områden.

Under en tioårsperiod kunde forskarna se att insekternas förflyttningar varierar från norr till söder, enskilda år med så mycket som 200 ton biomassa. Något som Fredrik Ronquist, professor i entomoloi vid Naturhistoriska riksmuseet, menar kan vara en faktor att räkna med:

– Det här är definivt något att studera vidare när det handlar om varför växtligheten varierar mellan olika år. 

Fredrik Ronquist menar att det är intressant att det så tydligt inte handlar om slumpmässiga rörelser:

– Det här följer flyttfåglarnas rörelser. Alltså går trenden mot norr under våren, och söderut under hösten. Det kan man inte förklara på något annat sätt än att insekterna är anpassade för det här. Samtidigt verkar det som om de under nattliga flygningar har någon slags inre kompass som guidar dem, men hur det fungerar vet vi fortfarande lite om.

De större insekterna kan få upp farten ordentlig. Aktiva flygare som svärmare, stora fjärilar, skalbaggar och steklar kan komma upp i åtskilliga kilometer i timmen, i vissa fall kan de röra sig mer än 20 mil på fyra timmar, säger Fredrik Ronquist:

– Genom att använda sig av lämpliga vindströmmar kan de flyga snabbt, utan att det tar så mycket energi. Vissa insekter är mycket skickliga långflygare.


Referens: G. Hu et al. Mass seasonal bioflows of high-flying insect migrants. Science. 2016 DOI: 10.1126/science.aah4379

Mer om > Djur & växter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".