Tecknad bild av syremolekyler runt proteinet TomB
1 av 2
Syremolekyler runt ett protein som kan väcka upp en sovande bakterie. Foto: Miquel Pons, University of Barcelona

Sovande bakterier kan väckas med syre

1:25 min

Bakterier i dvala kan vara ett problem eftersom antibiotika inte biter på dem. För att väcka dem kan syre vara viktigt i en del fall.

Hur bakterier kan försätta sig själva i dvala är en fråga som har börjat uppmärksammas mer av forskare de senaste åren. Sovande bakterier kan nämligen vara ett problem eftersom antibiotika inte hjälper mot dem.

Men nu visar en ny studie att vanligt syre skulle kunna bidra till att väcka bakterierna igen. Sanna Koskiniemi är mikrobiolog på Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet, och hon menar att upptäckten är intressant även om det inte är något stort kliv framåt.

– Det är ett litet steg. Men många små steg tar oss framåt till det som hjälper oss att förstå hela bilden.

Att bakterier kan gå in i ett sorts sovande tillstånd har varit känt sedan 1940-talet. De gör det vid näringsbrist eller andra dåliga förhållanden i omgivningen.

Men det är först under de senaste cirka tio åren som forskarna har börjat förstå hur dvalan styrs.

Den sätts igång genom att bakterierna producerar vissa ämnen.

– Ungefär som att de tar en sömntablett, säger Sanna Koskiniemi.

För att vakna igen kan de antingen låta effekten av sömntablettsämnet klinga av, eller producera ett annat ämne som motgift.

En internationell forskargrupp har nu alltså sett att i ett av alla de system med sömnmedel och motgift som finns, så behöver motgiftet tillgång till syre för att fungera.

Kanske är det här något vi skulle kunna utnyttja för att väcka upp bakterier som genom sin inaktivitet gjort sig oåtkomliga för antibiotika.

Men det finns ett par problem säger Sanna Koskiniemi.

Dels vet vi fortfarande inte hur stort problem sovande bakterier verkligen är vid olika infektioner. Och dels skulle bakterierna kunna byta till andra ämnen som kan sätta i gång och avbryta dvalan.

– Bakterier har flera system. Och skulle du då till exempel försöka väcka dem med syre så finns det andra system som då kanske aktiveras.

Referens: Oriol Marimon et al. An oxygen-sensitive toxin-antitoxin system. Nature communications 8 december 2016. DOI: 10.1038/ncomms13634

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista