Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Stoppknapp" kan hindra genförändringar att gå i arv

CRISPR/Cas 9
Foto: Annika Östman/Sveriges Radio

Nu finns det ett sätt att stoppa genkniven CRISPR/Cas9 som upptäcktes i Umeå.

Det nya sättet att genmodifiera både växter, djur och människor har väckt debatt, eftersom det innebär att förändringarna kan gå i arv. Men nu visar forskare att det också finns en stopp-knapp för förändringarna.

Magnus Lundgren är CRISPR-forskare på institutionen för cell och molekylärbiologi vid Uppsala universitet:

– Det är ett väldigt viktigt tillägg i verktygslådan för forskare, så ni har vi ett bra vertyg för att stoppa aktiviteten hos cas 9 om man inte vill att den här genförändringen ska påverka vissa celler.

Genkniven CRISPR/Cas9 upptäcktes i Umeå och Kalifornien 2012, och har revolutionerat hela det biologiska fältet.

Under 2016 har olika försök dragits igång. Bland annat den första studien på människor, med forskare i Kina, som nu ska se om genkniven är effektiv vid genterapi av en svår men vanlig lungcancersjukdom.

Genom att genkniven har sitt ursprung i hur bakterier försvarar sej mot virus, så var det väntat att det skulle finnas ett sätt för virus att gå till motattack (för virusen). Och nu har forskare i Kanada och USA också visat hur den stopp-knappen fungerar.

– Man kan tänka sej användning av stoppvertyget om man vill försäkra sej, om man vid genterapi inte vill att den genetiska förändringen ska gå i arv. Då kan man då förhindra aktivitet av Cas 9 i könscellerna genom att förse de cellerna med det här stoppverktyget.

I veckans nummer av Nature visar andra amerikanska forskare för första gången att CRISPR/Cas9 inte bara finns i bakterier, utan också i andra mikroogranismer, arkéer.

Där har man hittat ännu mer kompakta system med proteiner, och Magnus Lundgren menar att det kanske kan bli spännande för framtida genterapier, som gör systemet ännu mer specifikt. Men än så länge handlar det om grundforskning. 

Referenser: April Pawluk et al "Naturally Occurring Off-Switches for CRISPR-Cas9" 15 dec Cell, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2016.11.017

David Burstein et al "New CRISPR-Cas systems from uncultivated microbes" Nature 23 dec 2016 doi:10.1038/nature21059)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".