En flygbild visar den förstörelse som orsakats av orkanen Matthew i Port-Salut, sydväst om Port-au-Prince.
1 av 2
Förödelse efter at orkanen Matthew härjade i Haiti. Foto: AFP PHOTO/Nicolas Garcia
Isabella Lövin
2 av 2
Isabella Lövin (MP). Foto: My Rohwedder

Sverige vill göra klimatförändringar till en säkerhetsfråga

Klimatminister Isabella Lövin
0:42 min

Sverige vill se klimatförändringar och ökade säkerhetsrisker på agendan när Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd i januari 2017. Det säger Isabella Lövin (MP), minister för klimat och internationellt utvecklingsarbete.

Frågan är kontroversiell, och flera stora länder kan komma att sätta sig på tvären mot att en sådan diskussion ska föras, enligt Isabella Lövin.

– Man kan lätt bagatellisera den här frågan om man tror att det är någonting som händer i framtiden, säger hon.

Men hon menar att det finns många saker som kan påverka politik och säkerhet. Till exempel om stora delar av jorden blir obeboeliga på grund av stark hetta eller torka.

Hon pekar också på risken för extrema väderhändelser, som de orkaner som har drabbat Haiti och andra fattiga länder på sistone, och vilka följder sådana händelser kan få i framtiden.

– Det kommer att få väldigt allvarliga konsekvenser också för politik och migration och hur vi ska leva i fred med varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".