Video: Så oskadliggör resistenta bakterier antibiotikan

Gröna, antibiotikaresistenta bakterier odlas tillsammans med svarta, antibiotikakänsliga bakterier i en vätska med antibiotika. I början av experimentet ser man att de resistenta bakterierna växer och delar sig. De svarta streptokockerna trycks ner av antibiotikan och är mycket få till antalet. De lever, men delar sig inte.

Men plötsligt, när de resistenta bakterierna blir tillräckligt många, blir antibiotikahalten så låg att även de icke-resistenta bakterierna kan växa och frodas. De förökar sig nästan explosionsartat, och blir till slut fler än de resistenta.

De många resistenta bakterierna ”äter” helt enkelt upp och oskadliggör antibiotikan, så att även bakterier som egentligen är känsliga för antibiotika gynnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".