Tät biltrafik i Sydney
Äldre bilförares förmåga att köra i Sydney har testats. Foto: Alex Proimos/Wikimedia CC BY-NC 2.0

Svårt att påverka äldres bilisters vanor

Inga synbara skillnader
2:03 min

Det är svårt att ändra äldre bilisters körbeteende. Det visar en studie från Australien.

I försöket ingick 380 personer över 75 år i Sydneys förorter. Snittåldern var 80 år.

Bilisterna i studien fick en mätapparat som kartlade hur långt de körde med bilen. Försökspersonerna testade också hur bra de såg och hur snabb reaktionsförmåga de hade.

Hälften av förarna fick hembesök av en utbildare, som pratade om hur individen skulle kunna förändra sitt bilkörande. Det kunde handla om att inte köra så långt, undvika mörkerkörningar och våta vägbanor.

De fick också lära sig att välja tider för bilkörning när det inte var så mycket trafik, och att försöka undvika svåra korsningar. 

I utbildningen tog man också gemensamt reda på hur personen skulle kunna åka kollektivt i stället för att ta bilen.

– Resultaten visade att de lärde sig mer, och hade intentioner att förändra sitt körande. Men det innebar inte att de körde kortare sträckor, konstaterar Lisa Keay som är docent i folkhälsa och forskningsledare vid Sydney University i Australien.

Det blev alltså inga tydliga skillnader i de olika grupperna.

Men studien gav en hint om att de som hade sämst resultat i syn- och reaktionsförmåga också hade tecken på att de blev deprimerade när de insåg påverkan på bilkörningen.

Lättast att förändra sina beteenden hade de yngre äldre.

– De hade lättare att börja åka kollektivt, vilket kan vara svårt att börja med för en ännu äldre person, säger Lisa Keay.

Referens: Kristy Coxon et al "Effects of a Safe Transportation Educational Program for Older Drivers on Driving Exposure and Community Participation: A Randomized Controlled Trial" Clinical investigations J Am Geriatr Soc. 2016 Dec 9. doi: 10.1111/jgs.14550

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".