Cancerceller vid malignt melanom på ben
Malignt melanom, hudcancer. ( biopsi från lår) Foto: KGH/ Wikimedia

Nytt sätt utvecklas för behandling av svåra tumörer

Protein visar vägen till cancercell
1:59 min

Forskare har tagit ytterligare ett steg för att mer träffsäkert kunna behandla svåra tumörer med hjälp av kroppens eget immunförsvar.

Forskare i Tyskland har för första gången lyckats identifiera tumörers proteiner så att kroppen själv vet precis vilka cancerceller som bör angripas.

– Man har hittat ett sätt att känna igen det som kan liknas vid den unika doften på en tumörcell, säger Ola Winqvist som är professor och överläkare i cellulär immunterapi vid Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset i Solna.

Tidigare har två olika metoder funnits för att få immunförsvaret att angripa cancrar.

Det ena har gått ut på att släppa "bromsen" på immunförsvaret för att ge det större spelrum, men då har risken varit att även friska celler har angripits.

Det andra sättet har varit att titta på tumörernas arvsmassa, dna. Då har forskarna utgått från antaganden, algoritmer, om hur tumören borde se ut, och därför inte fått en hundraprocentig träff.

Nu har alltså en tredje väg utvecklats, och som dessutom kan ske i stor skala.

Forskarna har kunnat kartlägga små proteiner på tumören utsida. Det är därför Ola Winqvist talar om att känna igen doften hos en tumör.

– Det unika är att man känner igen doften genom att man har tittat och sekvenserat de proteiner som är förändrad hos tumören. Det här gör att man får en möjlighet för immunsystemet att känna igen tumören på ett specifikt sätt.

Varför har det varit svårt tidigare?

– Det har varit svårt att göra det storskaligt. Det är svårare att titta på muterade proteiner än att göra det med dna, som har varit den tidigare metoden, säger Ola Winqvist.

De cancrar som framför allt skulle kunna vara aktuella för den här metoden är njurcancer, cancer i urinblåsan och den svåraste formen av hudcancer, malignt melanom. 

Kliniska prövningar kan vara på gång om ett par år för de sjukdomarna, tror Ola Winqvist.

Men eftersom varje behandling är så unik uppkommer ett problem. Med dagens regler skulle ett nytt läkemedelstillstånd krävas för varje patient som behandlas.

– Ja, det skulle det bli, och det skulle i princip göra det helt omöjligt, säger Ola Winqvist.

Referens: M Bassani-Sternberg et al " Direct identification of clinically relevant neoepitopes presented on native human melanoma tissue by mass spectrometry" . Nature Communications, 2016; 7: 13404 DOI: 10.1038/ncomms13404

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".